Přírodní neloupané a nepražené mandle OILSEED SERVICE s.r.o.
Když hledáte v regálech supermarketu arašídy, zpravidla se ohlížíte po těch pražených. Ať už jsou solené či nesolené, vyloupané ze slupek nebo se slupkami, pražení jim dodá specifickou chuť. Zkrátka na nepražených arašídech si tak nepochutnáte. To ale neznamená, že bychom měli všechny ořechy a semínka pražit. Pražení je totiž tepelný proces a ten zčásti sníží obsah některých cenných látek, i když se tímto způsobem zvyšuje stravitelnost původní suroviny. Některé plody je však lepší ponechat v původní podobě.
Proč jsou lepší přírodní mandle
Mandle OILSEED SERVICE s.r.o. rovněž seženete v různých podobách, ale ta nejlepší je vždy surová, pouze vyloupaná z tvrdé skořápky.
Původní obsah živin je zachován – pro některé výživné látky je důležité, aby nebyly zahřáty nad teplotu 42 stupňů Celsia. Jde zejména o enzymy a vitamíny skupiny B.
Namáčení přes noc do vody – již našim předkům se osvědčilo namáčet veškeré ořechy a semena před jídlem na pár hodin do vlažné vody. Někteří lidé na základě zkušeností přímořských národů doporučují vodu osolit, cca dvěma kávovými lžičkami na litr vody. Tím se uvolní blokátory trávicích enzymů a rozloží se kyselina fytová, a to v důsledku počínajícího probouzení semínek k životu – klíčení.
Můžete je nechat naklíčit – naklíčené mandle jsou skutečnou pochoutkou, klíčí velmi ochotně již po pár dnech. Můžete k tomu využít i speciálních nakličovacích plastových misek, které vám usnadní práci, a mohou se stát i ozdobou na vašem pracovním stole nebo na kuchyňské lince.
Snadno je doma spaříte – když ovšem preferujete mandličky bez slupky např. pro tvorbu dortů na oslavy narozenin či jiných zákusků, snadno je ze slupky vyloupnete spařením horkou vodou. Tím se sice ztrácí část živin, ale občasná konzumace spařených mandlí vám zásadně neuškodí, pochopitelně, pokud to s těmi dortíky moc nepřeháníte.